Порталът Verivox от две години насам изготвя т.нар. айфон-индекс, който показва

...
Порталът Verivox от две години насам изготвя т.нар. айфон-индекс, който показва
Коментари Харесай

Колко дни трябва да работи един българин, за да си купи iPhone 12?

 Порталът Verivox от две години насам изготвя т.нар. айфон-индекс, който демонстрира какъв брой дълго би трябвало да работят хората в дадена страна, с цел да си купят последния модел айфон. В настоящия случай става дума за iPhone 12 с 64 гигабайта памет.

От 3 до 85 дни

Изчисленията се вършат въз основата на междинната брутна заплата в съответната страна. След това месечната заплата се разделя на 21, колкото са приблизително работните дни на месец. Така излиза наяве какъв брой дни работа са нужни за покупката на въпросния айфон. Тъй като цените на телефоните на Apple не се разграничават изключително в обособените страни, айфонът е доста подобаващ като база за съпоставяне на покупателната дарба в другите страни, изясняват създателите на класацията.

Ето какво демонстрира настоящият айфон-индекс: до момента в който германците би трябвало да работят приблизително осем дни, с цел да си позволят покупката на последния модел айфон, жителите на Лихтенщайн с техните по-високи приходи събират сумата за към три дни. Именно Лихтенщайн оглавява класацията на Verivox, а в самото ѝ дъно е Молдова, чиито поданици би трябвало да работят приблизително 85 дни, с цел да си разрешат същия модел айфон.

В тази ранглиста България се подрежда някъде по средата - българите би трябвало да работят приблизително 41 дни, с цел да си купят iPhone 12. В прилежаща Румъния са нужни 24 дни, в Гърция - 20 дни, в Турция - 36 дни, а в Северна Македония - 76 дни, пресмята " Дойче Веле ".

Още цифри

От класацията на Verivox научаваме още, че в по-бедните страни айфонът нерядко се оказва по-скъп, в сравнение с в по-богатите страни. Докато в Германия iPhone 12 коства към 900 евро, в Северна Македония той се продава за над 1000 евро. Относително безценен е айфонът и в Гърция и Унгария, където цената му надвишава 950 евро. Според портала Verivox, разликите в цените се дължат на различните налози и вносни такси.

Индексът разрешава и това съпоставяне: до момента в който с една заплата македонците и молдовците не могат да си купят и половин айфон, потребителите в Лихтенщайн са в положение да си закупят над седем телефона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР